NYHETSBREV 2. DESEMBER 2020

 

 

 

NY BOK
Verden av byer

Ny debattbok fra Habitat Norge om bærekraftmålene

Boken koster kr. 250,-  inkl. porto

KJØP BOKEN HER

Om boka
Habitat Norge, som i sitt arbeid har fokus på levekårene for marginaliserte og fattige i byer i globalt perspektiv, har derfor laget en debatt- og innspillsbok. Den er beregnet på lokale og nasjonale myndigheter, politikere og byråkrater, planleggere, arkitekter og ikke minst studenter og lærer opptatt av en bærekraftig framtid. Særlig Bærekraftmål 11 – om byers utvikling – står sentralt i boka.

  • Norsk utviklingssamarbeid neglisjerer 1 milliard fattige og 200 millioner hjemløse i byer. 
  • Norge og verden trenger en by-orientert utviklingspolitikk
  • Oljefondet må slutte å investere i boligspekulasjon
  • Plan- og bygningsloven må endres for å sikre ombruk av eksisterende bygg dersom rivning og nybygging ikke gir mindre klimautslipp. 

Om ni år skal FNs bærekraftmål være oppnådd. Solberg- regjeringen, som den siste i Nord Europa, er i gang med å lage en nasjonal handlingsplan.

Hyresgästföreningen protesterer mot riskkapitalistene

Så länge människor behöver någonstans att bo kommer det finnas pengar att tjäna. Och ju mer avreglerad bostads­marknaden är, desto större vinster kan enskilda aktörer kapa åt sig.

Marknaden blomstrar redan i dag. Globala riskkapitalister har satt i system att köpa upp hyresfastigheter, till exempel i Sverige, enbart i syfte att göra snabb vinst. Ofta genom att göra stora renoveringar och chockhöja hyrorna så att folk inte har råd att bo kvar.

1% of farms operate 70% of world’s farmland

Researchers warn land inequality is rising with farmland increasingly dominated by a few major companies

One per cent of the world’s farms operate 70% of crop fields, ranches and orchards, according to a report that highlights the impact of land inequality on the climate and nature crises.

Lokalbefolkning eier Karasjok

– Ord kan ikke forklare mine følelser, sier Nils Thomas Utsi. Aldri før har innbyggerne fått eierskap til hele kommunens landområder.

16,5 mrd i byvekst for Oslo

– Byvekstavtalen vi signerte i dag vil bidra til bedre reisehverdager for svært mange i Osloområdet, med gode løsninger for kollektivtransport, sykkel og gange. Staten vil bidra med over 16,5 milliarder kroner inn i avtalen, blant annet over 8 milliarder kroner til Fornebubanen. Gjennom gjensidige forpliktelser får vi nå en ambisiøs transport- og miljøsatsing, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Stortingskomité for bygde omgivelser?

Arkitektorganisasjonene ønsker en egen stortingskomité for bygde omgivelser.– Vi må få dette opp på politisk nivå, sier fagsjef Camilla Moneta i NAL

 

Ingels til Oslo Science City

Innovasjonsdistriktet Oslo Science City har funnet arkitekt. BIG (Bjarke Ingels Group) er imponert over ambisjonsnivået.

Leieprisene for kontorbygg på Fornebu er vesentlig lavere enn i nabolaget Lysaker.

Det var klar tale fra Norwegian Propertys adm. direktør Bent Oustad da NæringsEiendom spurte om hans syn på Fornebu etter at han nettopp hadde kjøpt Telenorbygget for 5,45 milliarder kroner.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor det skal være lavere leiepriser på Fornebu enn på Helsfyr, sa Oustad.

 

700 boliger i strandkanten på Hamar

En helt ny bydel ved sjøen 700 boliger, næringslokaler, strandpromenade, torg og mye annet skal utvikles på dagens jernbanetomter.

Må redusere i Guneriuskvartalet

Eiendomskongen er svært misfornøyd med hvordan planforslaget i Oslo sentrum er blitt mottatt og behandlet av Plan- og bygningsetaten.

Innsigelse mot kutt av støtte til UN-Habitat

Habitat Norge og SPIRE har den 17. november sendt inn innsigelse til kuttet til Utenriks- og Forsvarskomiteen. Organisasjonene peker blant annet på de allerede drastiske kuttene i støtte fra Norge til UN-Habitat over de siste ti årene, dette i en periode hvor urbanisering har vært tiltagende globalt, og med særlig urbanisering og feminisering av fattigdom. Organisasjonene peker videre på viktigheten av UN-Habitat i å mobilisere tverrsektorielle samarbeid for å adressere urban fattigdom og økte klimapåvirkninger.

Kontorbygg under bakken

I et prosjekt i Singapore har forskere fra blant annet SINTEF i Norge sett på mulighetene for å bygge kontorbygg nedover i bakken i stedet for i høyden. Konklusjonene fra prosjektet er at jordskrapere kan løse flere fortetningsutfordringer i storbyene.

Nordic Journal of Urban Studies

Et tverrfaglig nordisk tidsskrift for byforskning. Tidsskriftet er Open Access, og vil komme ut med to utgaver i året.

Søke jobb på Bergen Arkitektskole?

Vi ser etter aktive utøvere med lærererfaring og med en trang til å utforske arkitektur og planlegging i undersøkende undervisning sammen med studenter og medlærere ved BAS. Vi er åpne for søkere fra et bredt spekter av felt og bakgrunn, og er ivrige etter å høre hvordan du anser ditt interessefelt / praksis for å tilpasse deg og / eller utfordre undervisningen og forankringen av BAS.

Vi oppfordrer kvinnelige søkere.

Les mer – Søknadsfrist 6. desember 2020

Snøhetta i Hong Kong

 

Somligt utspelas fortfarande i den fysiska världen. Snøhettas senaste megaprojekt är Airside, det norska stjärnkontorets första i Hongkong – designad på uppdrag av Nan Fung Group.

Airside är en 200 meter hög skrapa, och ska fungera som en portal till nya shoppingdistriktet Kai Tak i centrum.

Snøhetta har förstås gjort en film om det hela, som du kan se här.