NYHETSBREV 31. OKTOBER 2019

 

PUSH-suksess under Urban Oktober 2019

 

 

 

Fra debatten under åpningen av Urban oktober 2019. Fra venstre Odd Iglebæk fra Habitat-Norge, Marius Kjølstad fra Norges institusjon for menneskerettigheter, Gerald Forlkvord fra Amnesty International og Anne-Rita Andal fra Oslo Leieboerforening. Foto: Oddrun Helen Hagen

 

 

 

Med visning av PUSH-filmen under «Storbydagene» i Oslo 30. oktober ble «Urban oktober» 2019 sluttført. Dette var det tredje året Habitat-Norge gjennomførte landsomfattende «Urban oktober» arrangementer, og årets ble det klart mest vellykkede. På «Storbydagene» i Oslo var det 90-100 deltakere, i Stavanger var det 60, i Trondheim fylte man Cinemateket (50-60). I Tromsø var det 45 som deltok. Åpningsarrangementet i Oslo på Habitat-dagen mandag 7. oktober samlet mer enn 150 deltakere. Alle stedene har det vært et konstruktivt samarbeid med de regionale BOBY foreningene og andre.

 

 

I Stavanger ble det servert bærekraftskake under Urban Oktober arrangementet.

Foto: Oddrun Helen Hagen

Les mer

 

 

Elbilsatsingen: urettferdig og ineffektiv

 

 

 

Én ensom buss tar seg innover mot Oslo i kollektivfeltet på E18, ledsaget av en rekke elbiler. Bildet er tatt ved 8-tiden i morgenrushet en tirsdag i perioden da det minst må være to passasjerer i elbilen for at den kan bruke kollektivfeltet.
Foto: KARL BRAANAAS

 

 

 

De siste årene har det vært en oppsiktsvekkende økning av antallet elbiler i Norge, fra ca. 40.000 i 2014 til drøye 195.000 ved utgangen av 2018. I inneværende år har denne økningen fortsatt, og 45 posent av alle nyregistrerte biler i første halvår var elbiler. Imidlertid utgjør elbilene bare i overkant av 7 prosent av samlet antall personbiler i Norge i dag.

Grunnen til den sterke veksten av elbiler er en svært omfattende statlig økonomisk subsidiering kombinert med fordeler og privilegier for disse bilene i trafikken. Subsidiene til elbiler er blitt regjeringens viktigste «klimatiltak». Siden alle skattepliktige i Norge bidrar til disse subsidiene, er det to spørsmål den norske befolkningen har krav på å få svar på. For det første: Er elbilsatsingen rettferdig ut fra et fordelingssynspunkt? For det andre: Er denne satsingen effektiv i den betydning at statens ressurser ikke kunne ha blitt brukt på alternative måter som ville gitt større reduksjoner i CO2-utslippene?

Les mer

Les også:  – Kast elbilene ut av kollektivfeltet

 

 

 

 

Tollefsen på boligraid i Europa

 

 

 

Ivar Tollefsen får med den svenske pensjonsgiganten Alceta på nye eiendomsraid i Europa.

 

 

 

SAMLER BOLIGENE: Ivar Tollefsen samler boligsatsingen i Heimstaden Bostad og vil gå fra nordisk til europeisk fokus. Foto: Lasse Åkerström.

 

 

 

 

Økt eiendomsspekulasjon på Svalbard

 

 

 

Morten Eivindssøn Astrup og Tollef Svenkerud har eiendom for mer enn en halv milliard kroner på Svalbard. Og i årene fremover legges det opp til investeringer på nesten like store beløp.

 

 

 

 

SSB Norden skal kjøpe eiendommer
for 25 mrd de neste to årene

 

 

 

På Eiendomsdagene 2020 kommer den svenske eiendomskongen Ilija Batljan, sjef i SBB Norden. Han dele sine erfaringer og tanker om investering, risiko, lønnsomhet og avkastningsmuligheter. Hva er strategien? Hvorfor satser SBB som de gjør? Og hvilke planer har de for Norge?
Skal kjøpe eiendom for 25 milliarder de neste to årene
SBB er et børsnoterte eiendomsselskap som satser stort og langsiktig. Selskapet har i løpet av få år vokst kraftig og har nå en eiendomsmasse verdt 30 milliarder svenske kroner. Selskapet med Ilija Batljan i spissen har nå ambisjoner til å øke sin eiendomsportefølje til 55 milliarder kroner innen 2021.
Hvor og hvordan skal de investere 25 milliarder kroner de to neste årene? Hvordan ser de på det norske markedet?
Vi får svar på disse og andre sentrale spørsmålene på Eiendomsdagene 2020, 16-17 januar på Norefjell Ski & Spa.Eiendomsdagene har begrenset antall plasser og fylles opp raskt. Sikre deg en plass, vi sees på Norefjell!

 

 

 

Eiendomsdagene 2020

Tid: 16.-17. jan. 2020
Sted: Norefjell Ski & Spa

 

 

Meld deg på

 

 

Boligbygg i Oslo ned 60 prosent

 

 

Boligbyggingen i Oslo er redusert med 60 prosent på ett år.
Dette er altfor lite målt mot befolkningsveksten i hovedstaden.
Fersk statistikk over boligbyggingen i Oslo viser at det i midten av oktober var igangsatt 900 boliger.
På samme tidspunkt i fjor var det tilsvarende tallet 3.500 nye boliger.

Les mer

 

 

Kamp mot flomvann i Oslo

 

 

 

Deichmanns gate er et pilotprosjekt for lokal overvannshåndtering og en av tre kandidater til Oslo bys arkitekturpris for 2019. Illustrasjon: Bymiljøetaten

Vi må alle ha vann, men ikke for mye og for raskt. En ny handlingsplan for håndtering av overvann maner både kommunen og innbyggerne til innsats.

– Det er mye bedre med vann i hagen enn i kjelleren!

 

 

 

 

Attractive Nordic Towns report
Rapporten er utarbeidet av Sweco på oppdrag fra formannskapsprosjektet og gir innspill til alle som jobber med utviklingen av attraktive små og mellomstore byer i Norden. Rapporten tar utgangspunkt i samarbeidet med de 18 nordiske byene som er involvert i formannskapsprosjektet, men er brukervennlig for alle planleggere eller politikerne som ønsker å gjøre sin egen by mer attraktiv.

 

 

  

Nordic Arctic co-operation
People, Planet, Prosperity and Partnerships within the perimeters of the Arctic area are the main themes of the Nordic Council of Ministers Arctic Co-operation Programme. The latest issue of Nordregio Magazine focuses on presenting an overview of these Arctic oriented initiatives.

 

 

 

 

Fornyelse av nattoget?

 

 

 

Klima­krisa har re­vitalisert nattoget. Nå ropar dei reisande på interiør­arkitektar som kan skapa framtidas reiser med innovative sove­vogner.

Les også: Komfortabel nedvekst