Oslo Bolig- og Byplanforening (Oslo BOBY) er en avdeling i Norsk Bolig- og Byplanforening (Norsk BOBY). Oslo BOBY har månedlige fagmøter — sjekk ut hele programmet lengre nede på siden!
Her finner du tidligere strømmede møter
Følg oss på Facebook og LinkedIN
Kalender Oslo BOBY — våren 2025
TID OG STED: Dørene åpner 1700, og programmet starter 1730. På Kulturhuset, hvis ikke annet er oppgitt.
BYGGEREGLER SOM HINDRER BOKVALITET
TIRSDAG 21. JANUAR
NB! MØTESTED: Asplan Vaak, Kongensgate 1, Kl. 1730
Vi som planlegger og prosjekterer er bundet av tekniske forskrifter, normer og veiledere – regler som er utviklet for å sikre kvalitet. Likevel ser vi ofte at nye boliger og bymiljøer ikke får hjertet til å hamre.
Hvilke regler hindrer god bolig- og byutvikling, eller er det bare vi som har misforstått reglene?
Vi ser på konkrete eksempler hvor oppfyllelse av overordnede regler og føringer har ført til laber kvalitet, og diskuterer hvordan regler, normer og veiledere bør benyttes både av forslagsstiller og saksbehandler til å fremme bedre bolig- og byutvikling.
FLERE STUDENTBOLIGER NÅ?
TIRSDAG 11. FEBRUAR
KULTURHUSET KL. 1730
Studenter på jakt etter et sted å bo presser prisene opp i et stadig dyrere leiemarked, blant annet i konkurranse med folk som ikke har råd til å eie sin egen bolig eller folk på flukt. Selv om Oslo er landets fremste studentby, er det ikke spesielt mange studentboliger her. Er det mulig å se for seg et studentboligløft som monner – og i nær framtid?
I dette møtet ser vi på hva som skal til for at Studentsamskipnaden og andre studentboligtilbydere kan øke tilbudet raskere. Vi undersøker blant annet om danske erfaringer med midlertidige studentlandsbyer basert på modulbygg, kan være en del av løsningen. Hva står i veien for en forsert utbygging av boliger for studenter, hvilke muligheter gir det i utvikling av byen og hvordan sikres god bokvalitet og stedsutvikling?
SIRKULÆRØKONOMI – FRA UTPRØVING TIL DET FORETRUKNE FOR EIENDOMSBRANSJEN
TIRSDAG 11. MARS
KULTURHUSET KL. 1730
Sirkulærøkonomien er et nøkkelkonsept for å møte klima- og naturkrisen, ressursknapphet og geopolitisk usikkerhet. Likevel er det fortsatt mest lønnsomt med bruk og kast, og majoriteten av aktørene i næringskjedene fra produsent til forbruker lever godt med det.
Hvordan kan vi skalere opp løsninger fra prøveprosjekter til industriell praksis og skape en eiendomsbransje basert på ombruk og sirkularitet?
Her vil fagfolk fra ulike deler av bransjen dele sine erfaringer med å overkomme barrierer, fra prosjektering, via gjennomføring og drift over et livsløp. Vi ser nærmere på konkrete prosjekter og lytter til Hovinbyens strategi for sirkulær byggebransje.
Velkommen til en inspirerende kveld, for å diskutere hvordan vi kan gjøre sirkulærøkonomien til normen for folk flest og eiendomsbransjen!
PÅ KANTEN + GENERALFORSAMLING
TIRSDAG 8. APRIL
KULTURHUSET KL. 1730
Den viktige kanten, møtet mellom bygg og byrom, hvordan går det egentlig med den? Oslos veileder for bymessig utforming vier et helt kapittel til god utforming av byrom og kantsoner. Strategisk plan for Hovinbyen inneholder prinsipper for utforming av kantsoner. Alle virker enige om at god kantutforming er viktig når ny by skal bygges. Men blir det slik i praksis?
Vi inviterer våre medlemmer til å forberede et møte viet til Kanten. I forkant av møtet vil vi be dere gå ut og ta bilder av nye byutviklingsprosjekter — av ekstra gode og dårlige kanter. I møtet vil vi bruke eksemplene til å utforske hvorfor det ble slik og hva som kunne vært gjort annerledes. Følg med på Facebook, LinkedIn og e-post for nærmere detaljer om hvordan du kan bidra.
I etterkant av fagmøte blir det avholdt generalforsamling. Alle medlemmer har stemmerett.
NYE METODER FOR KRISEMESTRING
TIRSDAG 13. MAI
KULTURHUSET KL. 1730
I en verden der «alt henger sammen med alt» er vi nødt til å finne nye måter å samarbeide på for å løse de komplekse utfordringene samfunnet står i. Regjeringen jobber med å løse «missions», såkalte samfunnsoppdrag, mens byrådet i Oslo snakker om samfunnsfloker som hele kommunen skal jobbe sammen om. Uansett hva vi kaller det må utfordringene løses, og vi vet vi må jobbe sammen på tvers av virksomheter og nivå for å få det til.
Hva er den beste måten å jobbe på, og hvem skal gjøre jobben? I dette fagmøtet ønsker vi å ta for oss én av samfunnets desidert største utfordringer, nemlig klimakrisen. Hvordan kan vi ta i bruk ny arbeidsmetodikk for å løse klimakrisen mer effektivt? Hvilke aktører må på banen? Hvilken lærdom kan vi hente av allerede påbegynte innovative prosjekter i byutviklingen?
BEFARING – STARTBLOKKA PÅ LINDERUDLØKKA – LOKALSAMSUNNSUTVIKLING I PRAKSIS
TIRSDAG 3. JUNI
OPPMØTE: FØLG MED PÅ FACEBOOK/LINKEDIN/VÅRE NETTSIDER
Startblokka på Linderudløkka er starten på byutviklingen som skal skje på den gamle industritomta hvor Siemens tidligere hadde sitt hovedkvarter.
Startblokka har blitt en veldig viktig møteplass for nabolaget rundt Linderudløkka, og tilbyr også aktiviteter for mange grupper i samfunnet som har behov for felleskap. Her har vi mange små bedrifter i kreative og innovative næringer, som alle bidrar til å gjøre Startblokka til et sosialt og spennende sted.
Startblokka er et samarbeidsprosjekt mellom Bydel Bjerke ved Groruddalssatsingen og den private eiendomsutvikleren Stor-Oslo Eiendom, som står for utviklingen av Linderudløkka.
Bli med på en spennende befaring på Startblokka!
Styret i Oslo Bolig- og byplanforening
Styreledere:
Vidar Aasbrenn Fiskum, Norsk Eiendom
Katja Bratseth, Byantropologene
ØVRIGE StyremedlemMER:
Morten Wasstøl, BYU Oslo kommune
Sigrid Furuholt Engelstad, Asplan Viak
Line Hellum, Nordic
Asbjørg Næss, Civitas
Ingeborg Apall-Olsen, DOGA
Lise Weltzien, PBE Oslo kommune
Ida Stenbråten Harildstad, Kommunal- og distriktsdepartementet
Amir Hassanbeygi, Grindaker
Bli medlem på Vipps – Søk etter Norsk Boby i appen.
Kontakt: oslo@boby.no