Engasjerende byutviklingsseminar i Sandnes

Fremtidens boliger og byutvikling er preget av høye mål, ambisjoner og krav til både miljømessig og sosial bærekraft. Hvilken posisjon ønsker Nord-Jæren å ta i denne konteksten? Hva er allerede gjort, hva gjøres akkurat nå og hvordan kan vi akselerer arbeidet? Hvordan skaper vi attraktivitet i større deler av byområdene, og ikke bare i sentrum? Hvordan kan man inspirere og skape gode eksempler til etterfølgelse? Hvor er fyrtårnene for bærekraft i regionen?

Dette var noen av spørsmålene som ble stilt på byutviklingsseminaret «Forbilder som viser vei i byutviklingen» som ble avholdt 12 mai på nyoppussede KINO KINO i Sandnes. Rogaland BOBY var medarrangør for seminaret sammen med stiftelsen Grønn by og Stavanger arkitektforening. Det var 80 deltakere fra både offentlig og privat sektor. Arrangementet var støttet av Rogaland fylkeskommune og kommunene Sandnes og Stavanger. 

Gjennom seminaret ble det gitt innsikt i konkrete eksempler på vellykkede praksiser og suksesshistorier innen bærekraftig byplanlegging og bygging. Eksempler er områder som energieffektivitet, grønne bygninger, bærekraftige transportløsninger og medvirkning. 

Et av hovedpoengene som ble fremhevet, var betydningen av å ha forbilder i en kompleks byutvikling. Gode eksempler og rollemodeller kan fungere som katalysatorer og gi fart til den grønne retningen i byutviklingen. Ved å vise fram vellykkede prosjekter og praksiser, kan de inspirere og veilede andre aktører i sektoren til å implementere lignende bærekraftige tiltak. På den måten kan forbilder bidra til å skape positive endringer og stimulere til en mer miljøvennlig og bærekraftig byutvikling.

I tillegg til faglige innlegg fikk deltakerne også høre om politikernes visjoner for videre byutvikling i Sandnes, som fikk den nasjonale «Attraktiv by» prisen i 2022.

På slutten av dagen ble det arrangert en befaring i regi at Sandnes kommune. Befaringen ga deltakerne mulighet til å se bærekraftige byutviklingsprosjekter i praksis, og bidro til å understreke viktigheten av å ha konkrete eksempler å la seg inspirere av.

Harald Brynlund-Lima har representert Rogaland BOBY i arbeidet med seminaret: «Jeg er meget fornøyd med dagen. Det ble en verdifull begivenhet hvor deltakerne fikk lære av gode eksempler og erfaringer som kan akselerere den grønne retningen i byutviklingen  Ved å vise fram suksesshistorier og praktiske løsninger, kan slike arrangementer forhåpentligvis bidra til å drive frem en mer miljøvennlig og bærekraftig byutvikling i fremtiden».

Program for seminaret:

Velkommen v/politisk ledelse i Sandnes kommune

Futurebuilt – forbilder i den gode byen v/Birgit Rusten, daglig leder i FutureBuilt

Bærekraftige Bergen – Futurebuilt som viktig brikke, v/Tordur Bryngeirsson, prosjektleder for FutureBuilt i Bergen kommune

Hvorfor er FutureBuilt viktig for Stavanger?, v/ Marie Elise Aarrestad Aakre, Stavanger kommune 

Ja til sirkulærøkonomi i byggebransjen, v/Katarina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse

Kulturkvartalet som katalysator, v/Søren Jensen, direktør Kultur og næring i Sandnes kommune

Bærekraftige prosesser, v/Aslaug Tveit, daglig leder i Leva Urban Design

NEB-STAR som ledestjerne, v/Heather Bergsland, bærekraftskonsulent i VENI og Kristin Kverneland, prosjektleder for NEB-STAR i Stavanger kommune

Båndbyen – ka då ittepå, v/Henrik Lundberg, sivilarkitekt og partner i KAP

Sandnes – vinner av Attraktiv by-prisen 2022 , v/Alexandria Algard, daglig leder i Alexandria Algard Architects

Politiske visjoner for storbyområdet, v/Stavanger og Sandnes Arbeiderparti, Stavanger og Sandnes Høyre

Befaring v/ og Ole Tonning, Sandnes kommune 


Publisert

i

av

Stikkord: