PUSH-suksess under Urban Oktober 2019

Fra debatten under åpningen av Urban oktober 2019. Fra venstre Odd Iglebæk fra Habitat-Norge, Marius Kjølstad fra Norges institusjon for menneskerettigheter, Gerald Forlkvord fra Amnesty International og Anne-Rita Andal fra Oslo Leieboerforening. Foto: Oddrun Helen Hagen

Med visning av PUSH-filmen under «Storbydagene» i Oslo 30. oktober ble «Urban oktober» 2019 sluttført. Dette var det tredje året Habitat-Norge gjennomførte landsomfattende «Urban oktober» arrangementer, og årets ble det klart mest vellykkede. På «Storbydagene» i Oslo var det 90-100 deltakere, i Stavanger var det 60, i Trondheim fylte man Cinemateket (50-60). I Tromsø var det 45 som deltok. Åpningsarrangementet i Oslo på Habitat-dagen mandag 7. oktober samlet mer enn 150 deltakere. Alle stedene har det vært et konstruktivt samarbeid med de regionale BOBY foreningene og andre.

Først og fremst er PUSH en film om konflikten mellom retten til å bo og de som gjør profitter på kjøp og salg av boliger. Filmen har eksempler fra Harlem, (NY), Toronto, London, Barcelona, Uppsala, Berlin, Seoul og Valparaiso i Chile.
Filmen er laget av svensken Fredrik Gertten i nært samarbeid med FNs spesialrådgiver for retten til bolig Leilani Fahra. Hun deltar også i filmen sammen med Joseph Stieglitz, Saskia Sassen og Robert Saviano. Sistnevnte forklarer detaljert hvordan mafiapenger og midler fra skatteparadiser blandes med andre og mer legale kapitaltilganger i den globale boligspekulasjonen.
Blackstone, det store private investeringselskapet, er sammen med store pensjonsfond de store skurkene i disse eiendomsspekulasjonene. For dem er det uinteressant om boligene er bebodd eller ikke. Det eneste som teller er avkastning på deres investeringer.
Under åpningsarrangementet 7. oktober var hovedtaler Toni Vazquez fra Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH). Hun fokuserte særlig på den rollen Oljefondet spiller gjennom sitt oppkjøp av aksjer i den spanske storbanken Caxia Bank, en pådriver i å sette folk som ikke klarer å betjene sine boliglån på gata. Habitat-Norge vil nå følge opp dette vis a vis Norges Banks Etikkråd Olje-/Pensjonsfondets investeringer i Blackstone og andre globale og nasjonale boligbanker og institusjoner særlig i Spania.
En viktig del av åpningsarrangementet var også å legge fram fellestrekkene i spekulasjonen til den norske storspekulanten Ivar Tollefsen og hans oppkjøp av blant annet den kommunale gården Maridalsveien 128 hvor leieboere i 59 leiligheter kan bli satt på gata i 2020. Møtet ble avsluttet med en debatt om den internasjonale utviklingen i boligspekulasjon og norske forhold. Her deltok Gerald Folkvord fra Amnesty International, Anne-Rita Andal fra Oslo Leieboerforening og Marius Kjølstad fra Norges institusjon for menneskerettigheter.

I Stavanger ble det servert bærekraftskake under Urban Oktober arrangementet. Foto: Oddrun Helen Hagen


Publisert

i

,

av

Stikkord: