Agder BOBY inviterer sammen med Habitat Norge og FN-sambandet Kristiansand til visning av dokumentarfilmen «Mordet på Perween» på Håndverkeren 23. oktober kl. 19.00.
Filmen presenteres i forbindelse med Habitat Norges «Urban oktober» og FN-sambandet.
Innledninger ved Aquila Ismail (Perweens søster) og Saher Ismail, Orangi Pilot Project. Fotoutstillingen «FNs Bærekraftmål 11 – i ti glimt» av Eduardo L. Moreno blir vist på arrangementet.
Arrangementet har gratis adgang – meld deg på nederst på siden!
Bakgrunn
Orangi Pilot Project (OPP) vokste fram på 1980 tallet i bydelen Orangi i Karachi, Pakistan – ett av de største, farligste og fattigste slumområdene i verden. I dag er innbyggertallet her på 1,3 mill. Ifølge en nylig folketelling har Karachi en befolkning på 15 millioner.
Perween Rahman ble i 1983 ansatt som direktør for Orangi Pilot Project (OPP) med særlig ansvar for bolig og sanitær arbeidet. Perween hadde i flere år kartlagt eiendomsforholdene i over 2000 av de gamle landsbyene (goths) i Karachi. Hun sikret folk eierrett (skjøte). Det førte til at verdien på tomtene økte kraftig og at det ikke lenger var mulig å tvangsforflytte folk. Hun sikret seg oversikt over et stort antall ulovlige vannhydranter og store private anneksjoner av statlig land i Karachi. Hundretusener av fattige innbyggere fikk ikke den vannforsyningen de hadde krav på. Rapporten hennes fra 2008 «Water Supply in Karachi» inneholdt kart som viste hvor ulovlige hydranter og fyllstasjoner lå. En enorm korrupsjon ble derved avdekket med milliarder av rupees i fri flyt.
Perween hadde også i andre sammenheng beskrevet hvordan ran av land skjedde i Karachi. Som eksempel beskrev hun det som skjedde med en tomt til en pris av R 250.000-. R 100.000-. gikk til eieren, 150.000 ble fordelt mellom thanaen (lokal myndighet), ulike myndighetspersoner, skatteetaten, lokale folkevalgte, politiske partier osv. Alle myndighetspersoner av betydning fikk sin del.
13 mars 2013 ble Perween Rahman drept av to menn som fra en motorsykkel åpnet ild mot bilen hennes. Med det var hennes enestående innsats for land- og andre grunnleggende rettigheter for Pakistans fattige slutt. Hun hadde profilert seg som en tydelig kritiker av land- og vann-mafiaen i Karachi samt byens ledende politikere som beskyttet den. Perween framsto som en nytenkende sosial aktivist kjent etter hvert langt utenfor Pakistans grenser. Hun ble i 2002 utnevnt til livslangt æresmedlem av «Det internasjonale vannakademiet» i Oslo.